Hangay Oktáv Családi Síverseny, a legelső

 

Szabadság logó

2020. március 13.
Szerző: Veres Ágnes

„A család is... olyan valami az életben, ami becses... Olaj az élet lámpásában” – mondja Gárdonyi Géza, és ezt vallják az idén először megrendezett Hangay Oktáv Családi Síverseny szervezői is. De honnan is származik egy ilyen típusú verseny ötlete? A Madarasi Hargitáról, hiszen ott már 37. alkalommal szerveznek Pro Família Családi Síversenyt.

Az ott szerzett nagyon kellemes tapasztalatok alapján döntött úgy az EKE – Kolozsvár 1891 szervezőcsapata, hogy megpróbál a kolozsváriaknak és a környékbelieknek is egy hasonló rendezvényt biztosítani. Az ötlet tehát megvolt, de a teljesítménytúrákhoz hasonlóan nevet is kellett társítani a rendezvényhez. Ki sem lehetett volna erre méltóbb, mint Hangay Oktáv, az első erdélyi síklub alapítója, aki pontosan 125 éve, 1895-ben hozta létre az első Kolozsvári Síklubot a Kereskedelmi Akadémia hallgatóiból. Fővédnöknek Jeszenszky Gézát, Magyarország korábbi külügyminiszterét, a Magyar Sí Szövetség korábbi tiszteletbeli elnökét kértük fel, aki lassan 70 éve sízik és unokáival együtt részt is vett a versenyen. Hogyan kell elképzelni egy ilyen családi síversenyt? Itt nem számít a kor, csupán a résztvevő családtagok száma. Fontos az, hogy különböző generációk képviseltessék magukat: szülők–gyerekek, nagyszülők–szülők–gyerekek vagy akár nagyszülők–unokák. A cél ezúttal nem az egyéni győzelem. Egy csapattag versenyideje a többiek idejét erősíti, a tagok idejét összeadva alakul ki a család ideje. Akár ketten vannak, akár hárman, négyen, öten vagy még többen, egy a cél: együtt tenni a győzelemért. De nem csak azért, hiszen nem feltétlenül a győzelem, hanem a részvétel a fontos.

Március 8-án délelőtt 11 órakor kemény pálya és szállingózó hó fogadta a versenyre bejelentkezetteket a buszkáti sípályán. A 28 csapatot alkotó 80 versenyző nem kis izgalommal várta a „felkészülni-vigyázz-rajt”-ot. A kolozsváriakon kívül voltak aranyosgyéresi, budapesti, dési, kajántói, kalotaszentkirályi, kisbácsi, kövendi, szászfenesi és várfalvi versenyzők is. A rajthoz állóknak egy kb. 300 méter hosszú, óriás műlesikló pályán kellett leereszkedniük. Dobogós helyezések (csak azoknál tüntetjük fel a települést, akik nem kolozsváriak): 5 tagú családok: 1. Hómackók (Neményi Katalin és Ágnes, Egyed Zoltán, Zsófia és Eszter). 4 tagú családok: 1. Hópárducok (Veres Ágnes, Márton Zoltán, Zsófia és Kende), 2. Hóbaglyok (Szakál Andrea Boróka, András, Réka és Áron), 3. Gyere-B! (Bodoki Andreea, Ede, Emma Aliz, Ingrid Adél). 3 tagú családok: 1. Suhanók (Néda Tamás, Zsófia és Dávid), 2. Damache család (Damache Dan Dorin, Oana Bianca, Daria Daniela), 3. Crișan család (Crișan Horea, Ilinca és Hanna – Várfalva). 2 tagú családok: 1. Fodorok (Fodor Győző és Ádám – Kövend), 2. LEA (Fina László és Ágota –Aranyosgyéres), 3. Lavina (Kurucz Attila és Anita). Idén a Hómackók öttagú csapata vihette haza a Vándorkupát, amelyet minden évben a legnépesebb résztvevő család érdemel ki. Az időeredményeket és a helyezéseket az EKE-Kolozsvár 1891 honlapján lehet megtekinteni.

A rendezvény támogatója a Communitas Alapítvány.

Teljes cikk »

A Yuppi Tábormozgalom Egyesület 2011-ben jött létre, hogy a diabéteszes, reumás és onkológiai betegségekkel együtt élő gyerekeket gyógyító élményekkel ajándékozza meg, ingyenes táborain keresztül. Az EKE – Kolozsvár 1891 a síversenyek részvételi hozzájárulásainak 10%-ával támogatja az ingyenes élményterápiás táborok költségeinek a fedezését.
Részvételi hozzájárulásával Ön is lehetővé teszi, hogy a Yuppi még több krónikusan beteg gyereket fogadhasson táboraiba!

Plakát 2021