Médiavisszhang

Hangay Oktáv Családi Síverseny, a legelső

Hangay Oktáv Családi Síverseny, a legelső

 

Szabadság logó

2020. március 13.
Szerző: Veres Ágnes

„A család is... olyan valami az életben, ami becses... Olaj az élet lámpásában” – mondja Gárdonyi Géza, és ezt vallják az idén először megrendezett Hangay Oktáv Családi Síverseny szervezői is. De honnan is származik egy ilyen típusú verseny ötlete? A Madarasi Hargitáról, hiszen ott már 37. alkalommal szerveznek Pro Família Családi Síversenyt.

Az ott szerzett nagyon kellemes tapasztalatok alapján döntött úgy az EKE – Kolozsvár 1891 szervezőcsapata, hogy megpróbál a kolozsváriaknak és a környékbelieknek is egy hasonló rendezvényt biztosítani. Az ötlet tehát megvolt, de a teljesítménytúrákhoz hasonlóan nevet is kellett társítani a rendezvényhez. Ki sem lehetett volna erre méltóbb, mint Hangay Oktáv, az első erdélyi síklub alapítója, aki pontosan 125 éve, 1895-ben hozta létre az első Kolozsvári Síklubot a Kereskedelmi Akadémia hallgatóiból. Fővédnöknek Jeszenszky Gézát, Magyarország korábbi külügyminiszterét, a Magyar Sí Szövetség korábbi tiszteletbeli elnökét kértük fel, aki lassan 70 éve sízik és unokáival együtt részt is vett a versenyen. Hogyan kell elképzelni egy ilyen családi síversenyt? Itt nem számít a kor, csupán a résztvevő családtagok száma. Fontos az, hogy különböző generációk képviseltessék magukat: szülők–gyerekek, nagyszülők–szülők–gyerekek vagy akár nagyszülők–unokák. A cél ezúttal nem az egyéni győzelem. Egy csapattag versenyideje a többiek idejét erősíti, a tagok idejét összeadva alakul ki a család ideje. Akár ketten vannak, akár hárman, négyen, öten vagy még többen, egy a cél: együtt tenni a győzelemért. De nem csak azért, hiszen nem feltétlenül a győzelem, hanem a részvétel a fontos.

Március 8-án délelőtt 11 órakor kemény pálya és szállingózó hó fogadta a versenyre bejelentkezetteket a buszkáti sípályán. A 28 csapatot alkotó 80 versenyző nem kis izgalommal várta a „felkészülni-vigyázz-rajt”-ot. A kolozsváriakon kívül voltak aranyosgyéresi, budapesti, dési, kajántói, kalotaszentkirályi, kisbácsi, kövendi, szászfenesi és várfalvi versenyzők is. A rajthoz állóknak egy kb. 300 méter hosszú, óriás műlesikló pályán kellett leereszkedniük. Dobogós helyezések (csak azoknál tüntetjük fel a települést, akik nem kolozsváriak): 5 tagú családok: 1. Hómackók (Neményi Katalin és Ágnes, Egyed Zoltán, Zsófia és Eszter). 4 tagú családok: 1. Hópárducok (Veres Ágnes, Márton Zoltán, Zsófia és Kende), 2. Hóbaglyok (Szakál Andrea Boróka, András, Réka és Áron), 3. Gyere-B! (Bodoki Andreea, Ede, Emma Aliz, Ingrid Adél). 3 tagú családok: 1. Suhanók (Néda Tamás, Zsófia és Dávid), 2. Damache család (Damache Dan Dorin, Oana Bianca, Daria Daniela), 3. Crișan család (Crișan Horea, Ilinca és Hanna – Várfalva). 2 tagú családok: 1. Fodorok (Fodor Győző és Ádám – Kövend), 2. LEA (Fina László és Ágota –Aranyosgyéres), 3. Lavina (Kurucz Attila és Anita). Idén a Hómackók öttagú csapata vihette haza a Vándorkupát, amelyet minden évben a legnépesebb résztvevő család érdemel ki. Az időeredményeket és a helyezéseket az EKE-Kolozsvár 1891 honlapján lehet megtekinteni.

A rendezvény támogatója a Communitas Alapítvány.

Teljes cikk »

Ilyen volt a Hangay Oktáv Családi Síverseny

Ilyen volt a Hangay Oktáv Családi Síverseny

28 család, 80 lelkes versenyző, 26 szorgos önkéntes, szurkolás, kecses mozdulatok, eszméletlen csúszások, sűrű havazás, drukk, móka, kacagás, versenyszellem, kisebb-nagyobb esések, örömtől ragyogó szemek: így lehetne néhány szóban kifejezni mindazt, ami a kolozsvári EKE első családi síversenyén történt. Külön elismerés annak az öttagú családnak, ahol a nagymama is hősiesen bevállalta a kihívást. Köszönet Jeszenszky Gézának, a síverseny fővédnökének, aki megtisztelt jelenlétével és részt vett a versenyen unokáival együtt. Nagy öröm számunkra, hogy ilyen sokan felbátorodtatok, hiszen így megtapasztalhattátok az egymásért való izgulás, drukkolás szépségeit, családtagjaitok biztatásának örömét. Habár sokat aggódtunk, hogy márciusra hó nélkül maradunk, végül mégsem hagyott cserben az időjárás. Szeretnénk köszönetet mondani mindazoknak, akik nélkül nem valósulhatott volna meg ez a különleges rendezvény. Ugye, jövőre is együtt csúszunk?
Köszönet a hangulatos videóért Kőmíves Istvánnak.

A Yuppi Tábormozgalom Egyesület 2011-ben jött létre, hogy a diabéteszes, reumás és onkológiai betegségekkel együtt élő gyerekeket gyógyító élményekkel ajándékozza meg, ingyenes táborain keresztül. Az EKE – Kolozsvár 1891 a síversenyek részvételi hozzájárulásainak 10%-ával támogatja az ingyenes élményterápiás táborok költségeinek a fedezését.
Részvételi hozzájárulásával Ön is lehetővé teszi, hogy a Yuppi még több krónikusan beteg gyereket fogadhasson táboraiba!