Médiavisszhang

IV. Hangay Oktáv Családi Síverseny – aftermovie

IV. Hangay Oktáv Családi Síverseny – aftermovie

Videós összeállításunk által szeretnénk feleleveníteni a 2023-as családi síverseny izgalmakkal teli pillanatait, ugyanakkor ízelítőt kínálni mindazoknak, akik még sosem vettek részt hasonló próbatételen. Reméljük, hogy zenés kisfilmünk minden olyan síző családnak meghozza a kedvét, akiknek eddig nem nyílt lehetőségük megtapasztalni a verseny egyedi, emlékezetes pillanatokkal teli hangulatát. Ha felkészültetek egy újabb kalandra, találkozzunk 2024-ben a Buszkát sípályán!

Síversenyek márciusa a kolozsvári EKE-ben

Síversenyek márciusa a kolozsvári EKE-ben

Míg a természetjárók többsége tavaszra áhítozott márciusban, mi azért imádkoztunk, hogy minél tovább kitartson a tél a kisbányahavasi Buszkáton, ahova idén három síversenyt terveztünk. Mi tagadás, néha elfogott a kétség, hogy hó helyett vízen kell majd lesiklaniuk a résztvevőknek, esetleg szélvihar nehezíti a szervezést, ám az égiek ezúttal sem hagytak cserben, és 15-én estére meg is érkezett az igazi téli havazás, amit aztán gyönyörű napsütés követett. Március 16-án, az első Téli Sportolimpián szakadó hóban mérettethették meg ügyességüket a Kolozs megyei magyar iskolák V–XII. osztályos diákjai, 18-án az egy híján húszéves EKE-gyereksíversenyen verőfényes napsütésben állhattak starthoz a 17 évesnél fiatalabbak, 19-én pedig a Hangay Oktáv Családi Síverseny IV. kiírásán igazi tavaszias télben csúszhattak le a versenypályán a 2–5 vagy több tagú csapatok.

2023. március 25.
Szerző: Veres Ágnes és Kismihály Boglárka

Az EKE-gyereksíverseny 91 résztvevője közül Hunyadi Norbert érte el a legjobb eredményt 28 másodperccel és 5 századdal
Az EKE-gyereksíverseny 91 résztvevője közül Hunyadi Norbert érte el a legjobb eredményt 28 másodperccel és 5 századdal FOTÓ: LŐRINCZ FERENC

Kolozs Megyei Magyar Iskolás Téli Sportolimpia

A tavalyi gyereksíverseny után fogalmazta meg Kovács Péter (Kolozsvári Rádió): az EKE két síversenye mellett érdemes lenne egy harmadikat is szervezni Kolozs megyei magyar iskolák számára. Veres Ágnes és Néda Tamás szervezőknek már első hallásra tetszett a javaslat, így 2022 vége felé a különböző közösségi és sportesemények szervezésében nagy tapasztalattal rendelkező Grabán Zsolt, a Communitas Alapítvány Sport szaktestületének elnöke, az RMDSZ Ügyvezető Elnökségének munkatársa elé tárták. Rövid gondolkodás után Grabán Zsolt felkarolta a rendezvény megvalósítását a Communitas Alapítvány támogatásával és a kolozsvári EKE együttműködésével.

Az Erdélyi Magyar Középiskolás Sportolimpiához hasonlóan a Kolozs megyei magyar iskoláknak szóló síversenyt is sportolimpiaként hirdették meg. Felkeresték a tornatanárokat, akik kezdő és haladó kategóriában nevezhették be 5–12. osztályos tanítványaikat. Bár a versenyt csak kis késéssel sikerült meghirdetni, mégis szép számban jelentkeztek a diákok 11 iskolából, a 135 közül 115-en pedig meg is jelentek március 16-án a sípályán (kalotaszentkirályi Ady Endre Általános Iskola, kolozsvári Apáczai Csere János Elméleti Líceum, kolozsvári Báthory István Elméleti Líceum, tordaszentlászlói Borbély József Általános Iskola, Györgyfalvi Általános Iskola, kolozsvári János Zsigmond Unitárius Kollégium, tordai Jósika Miklós Elméleti Líceum, Kolozsvári Református Kollégium, Kolozsvári Waldorf Líceum, körösfői Kós Károly Általános Iskola, kolozsvári Sigismund Toduță Zenei Főgimnázium). A Communitas Alapítványnak és a Grabán Zsolt megkeresésére pozitívan válaszoló cégeknek köszönhetően minden résztvevőnek biztosították a buszos szállítást, emellett ingyenes felvonóbérletet kaptak a diákok, így egész nap kedvükre ereszkedhettek a kiváló porhavas pályán, a nap végén pedig krumpligulyással pótolhatták az energiaveszteséget. A kolozsvári EKE a helyszíni regisztrációt és a verseny konkrét lebonyolítását végezte.

A sportolimpia népes csapata
A sportolimpia népes csapata FOTÓ: UDVAR FERENC

Amikor március 15-én délután a szervezőcsapat elindult a Buszkát felé, még nem sejtettük, hogy pár órán belül igazi téli havazás veszi kezdetét. Így történt, hogy másnap reggel mesebeli téli világba csöppentek a busszal érkező iskolások, a havazás a verseny alatt is kitartott. A rajtszámok átvétele és rövid eligazítás után a diákok elindultak a piros pálya felé, ahol a kolozsvári EKE önkéntesei már javában dolgoztak a versenypálya beüzemelésében: felállították a versenykapukat, elkerítették a rajt és a cél helyszínét, beüzemelték a fotocellás mérőberendezést, majd néhány tesztcsúszás után 11 óra körül elkezdődhetett a verseny. A diákok korcsoportonként álltak starthoz, a legnépesebb kategória az V–VI. osztályos haladó fiúké volt, legnagyobb számban pedig a János Zsigmond Unitárius Kollégium diákjai képviseltették magukat. Bár eredetileg két futamot terveztünk, a reggeli félórás csúszás és az erős havazás miatt nagyon elhúzódott a verseny, így mindenki csak egyszer csúszott. A vidám rendezvény végén minden kategória három legjobbja oklevelet, virágot, Adrenalin Park belépőt, LEGO-utalványt, kabalát és érmet kapott. Reméljük, hogy minden versenyző felejthetetlen élményekkel tért haza, és sikerült még inkább megszerettetni velük ezt a népszerű téli sportot és a testmozgást.

És az eredmények… (A kolozsvári iskoláknál nem szerepel helységnév.) Lányok V-VI., kezdő: 1. Baloga Izabella (Báthory) 2. Dolha Kerekes Kata (Apáczai) 3. Bungur Petra Renáta (Báthory), haladó: 1. Kurucz Anita (JZsUK) 2. Budulac Éva Ágnes (Jósika, Torda) 3. Tunyogi Hanna (JZsUK). Fiúk V-VI., kezdő: 1. Rámay Zsolt (JZsUK) 2. Mihály Előd (Kós, Körösfő) 3. Benk Csongor (Ady, Kalotaszentkirály), haladó: 1. Györkös Ábel (Báthory) 2. Kötő Balázs (Apáczai) 3. Csató András (Talentum). Lányok VII-VIII., kezdő: 1. László Kinga (JZsUK) 2. Ludescher Jázmin Anna (JZsUK) 3. Pályai-Kiss Zsófia (JZsUK), haladó: 1. Veres Zsófia (JZsUK) 2. Pauer Petra (JZsUK) 3. Horváth-Bunea Aletta (Báthory). Fiúk VII-VIII., kezdő: 1. Bántó Tamás Mátyás (Ady, Kalotaszentkirály) 2. Bodola Brúnó (JZsUK) 3. Kovács Gergő (Báthory), haladó: 1. Hunyadi Norbert (Borbély József Isk., Tordaszentlászló) 2. Néda Dávid (Báthory) 3. Kovács Milán (JZsUK). Lányok IX-X., kezdő: 1. Juhász Kincső (JZsUK) 2. Székely Ágnes (JZsUK), haladó: 1. Szélyes Panna (Apáczai) 2. Incze-Bordi Terka (Apáczai). Fiúk IX-X., kezdő: 1. Bartha Márk (Báthory) 2. Furu Ákos (JZsUK) 3. Rúzsa Csanád (Báthory), haladó: 1. Fodor Ádám (JZsUK) 2. Farkas Ákos (Apáczai) 3. Köntös Roland (JZsUK). Lányok XI-XII., haladó: 1. Néda Zsófia (Báthory) 2. Egyed Zsófia (Báthory). Fiúk XI-XII., kezdő: 1. Szabó Péter (JZsUK) 2. Fekete László (JZsUK) 3. Ádámcsik Balázs (Református Koll.), haladó: 1. Szabó Milán (Báthory) 2. Filep Balázs (Báthory) 3. Györkös Áron (Báthory). Időeredmények a communitas.ro oldalon. (Kismihály Boglárka)

XIX. EKE-gyereksíverseny

Télies tavaszban, kiváló hóviszonyok mellett érkezett el március 18., a XIX. EKE-gyereksíverseny napja. Szombat reggel sziporkázó napsütés és mínusz fokok, no meg 25 önkéntes szervező fogadta a 91 versenyzőt és hozzátartozóikat. A 42 lány és 49 fiú 7-7 korcsoportban állt a kb. 300 m hosszú gyermek óriás-műlesiklás pálya rajtjához. A Kolozs megyeieken kívül szatmári versenyzők is indultak. A legtöbben – 16-an – a 7–8 éves fiúk korcsoportjában siklottak. Mindenki nyereményben részesült, a résztvevők emlékcsuprot, faérmet, csokit, legót, narancsot kaptak, a nyertesek érmet és kupát is meg különféle díjakat.

A gyereksíverseny legfiatalabb versenyzője a 4 éves Lokodi Márton
A gyereksíverseny legfiatalabb versenyzője a 4 éves Lokodi Márton FOTÓ: LŐRINCZ FERENC

Lányok: 3–4 évesek: 1. Módi-Gedő Anna-Míra 2. Süket Anna; 5–6 évesek: 1. Cososchi Alexandra 2. Török-Mihók Szófia 3. Hari Éva; 7–8 évesek: 1. Chiorean Alia 2. Pop Denisa Florina 3. Székely Orsolya; 9–10 évesek: 1. Vizi Hanna 2. Crișan Sophia 3. Szakács Renáta-Zsanett; 11–12 évesek: 1. Damache Oana Bianca 2. Mureșan Emma 3. Călugăr Ana; 13–14 évesek: 1. Veres Zsófia, Spătaru Briseis 2. Feneșan Irina 3. Kurucz Anita; 15–16 évesek: 1. Damache Daria Daniela 2. Mic Alesia Maria. Fiúk: 3–4 évesek: 1. Lokodi Márton; 5–6 évesek: 1. Feneșan Petru Aron 2. Geiger Richárd József (Szatmárnémeti) 3. Hajdu David; 7–8 évesek: 1. Vizi Nándor 2. Monoses Felix 3. Lokodi Bálint; 9–10 évesek: 1. Bakos Ádám Márk 2. Oltean Remus Alexandru 3. Tamás Vencel; 11–12 évesek: 1. Martinescu Richard 2. Cristolțean Dragoș Andrei 3. Mureșan Andrei; 13–14 évesek: 1. Hunyadi Norbert 2. Fedoreac Mihai Ștefan 3. Veres Kende. Időeredmények és további helyezések a siverseny.ekekolozsvar.ro oldalon. (Veres Ágnes)

A csoportképet a részvevők fele bírta csak kivárni a gyereksíversenyen
A csoportképet a részvevők fele bírta csak kivárni a gyereksíversenyen FOTÓ: LŐRINCZ FERENC

IV. Hangay Oktáv Családi Síverseny

Vasárnapra tavasztündér már megrázta ruháját és takarodót fújt a télnek, a verőfényes napsütést lágy hó és meleg kísérte. A pályabírók közül többen is rövid ujjú pólóban segédkeztek a pályaépítésben.

Idén 21 csapatban 70 versenyző állt rajthoz a sísportot Erdélyben 1895-ben meghonosító Hangay Oktávról elnevezett családi síversenyen. A nagytaták is a négyéves apróságok lendületével és elszántságával ereszkedtek le a kapuk között. E verseny a sportszerető síző családok téli ünnepe, célja a család összetartásának erősítése, ezért örültünk annak, hogy idén két háromgenerációs család is rajthoz állt. A László család örökifjú nagytatája, András közel nyolcvanévesen korát meghazudtoló könnyedséggel ereszkedett le a kapuk között, a végén pedig megmutatta nekünk több mint félévszázados síbakancsát, amely biza nem tartja olyan jól a lábat, mint a mai modern változatok, így nehezebb benne sízni. A Snowflakes csapat korelnöke, Müller László lányával és két unokájával nevezett be a versenyre, ahol különböző generációk alkották a csapatokat: indulhattak szülők gyerekeikkel vagy nagyszülők gyerekeikkel-unokáikkal.

Fiatalokat megszégyenítő kecsességgel csúszott a családi síverseny rangidőse, a 79 éves László András
Fiatalokat megszégyenítő kecsességgel csúszott a családi síverseny rangidőse, a 79 éves László András FOTÓ: LŐRINCZ FERENC

Az eredmények megállapításakor a tagok idejét összeadva alakult ki a család ideje. Íme, a dobogós helyezések: 5 vagy többtagú családok: 1. Szélyesék (Szélyes Levente, Erzsébet Éva, Panna, Villő, Édua és Róza – az 5 legjobb időt vettük figyelembe) 2. Kormos (Kardos János, Magdolna, Botond, Csongor és Tímea) 3. Lakers Team (Lokodi Ferenc, Balázs, Bálint, Ferkó és Márton); 4 tagú családok: 1. Hópárducok (Veres Márton Zoltán, Ágnes, Zsófia és Kende) 2. Snowflakes (Müller László, Ciubăncan Müller Renáta, Eric és Néva) 3. Lavina (Kurucz Attila, Anita, Endre Dániel és Régeni Éva); 3 tagú családok: 1. Suhanók (Néda Tamás, Zsófia és Dávid) 2. Csillag (Veres Bendegúz, Melinda és Villő Etelka) 3. Hó-Yetti-k (Vassy Loránd, Ákos és Léda); 2 tagú családok: 1. Dupla B (Pethő Barna és Borisz) 2. Stormtroopers (Șpan Dana és Mihnea Ștefan) 3. Bogarak (Dascăl Tibi és Szávics Lili). A legnépesebb résztvevő családnak járó Vándorkupát idén is a hattagú Szélyes család vihette haza. Időeredmények és további helyezések a csaladisi.ekekolozsvar.ro oldalon. (Veres Ágnes)

Családi síverseny: 21 csapat, 70 versenyző – eredményhirdetéskor senki nem maradt üres kézzel
Családi síverseny: 21 csapat, 70 versenyző – eredményhirdetéskor senki nem maradt üres kézzel FOTÓ: LŐRINCZ FERENC

Szabadság logó

Interjú a Paprika Rádióban

Interjú a Paprika Rádióban

Paprika Radio

Dátum: 2023. március 3.

Műsorvezetők: Buryán Tünde és Könczei Zsolt

 

Interjú a Paprika Rádióban

Sítalpon Anyuval vagy egyedül?

Kolozsvari radioSítalpon Anyuval vagy egyedül?

Dátum: 2023. március 2.
Riporter: Rácz Éva

2023 márciusában is szeretettel várja az EKE a kis sízők jelentkezését a 19-edik síversenyre, amelyet március 18-adikán, szombaton délelőtt rendeznek meg Kisbányahavas üdülőtelepen, a Buszkát sípályán.
Másnap ugyanott, a Hangay Oktáv Családi Síverseny – IV. kiírásának versenyeit bonyolítják. Regisztrálni online szükséges, mindkettőre előzetesen.
2005-ben indult útjára az EKE-gyereksíverseny azzal a céllal, hogy hasznos időtöltést biztosítson kicsiknek és nagyoknak, hogy megszerettesse a gyerekekkel a téli sportokat, egészségesebb életmódra nevelje őket – írják honlapjukon a szervezők. Mennyire teljesültek ezek a célok? Kik indulhatnak, és meddig lehet jelentkezni? 
Ketten mesélnek erről a stúióban: a verseny felelős szervezője, Veres Ágnes és a szervezőbizottság egyik további tagja, Kismihály Boglárka.

Interjú a Kolozsvári Rádióban

Felkészülni, jön a négyéves családi és egy híján húszéves gyereksíverseny!

Felkészülni, jön a négyéves családi és egy híján húszéves gyereksíverseny!

Tavaly a nagykorúvá vált EKE-gyereksíversenyen ismét sikerült néggyel átlépnünk a bűvös 100-as létszámot, a Hangay Oktáv Családi Síversenyen pedig megdöntöttük az addigi rekordokat: 27 család 97 bátor versenyzője állt rajthoz, a legnépesebb csapatnak járó vándorkupát pedig a 8 tagú Szélyes család vihette haza. Idén március 18-án és 19-én fogjuk megszervezni a kolozsvári EKE síversenyeit a kisbányahavasi Buszkát üdülőtelepen, a jelentkezők március 10-én déli 12 óráig regisztrálhatnak előzetesen mindkét rendezvényre. Reményeink szerint idén megússzuk a péntek esti kihívásokat és hóláncra sem lesz szükség (hm, azért mégis előkészítjük a biztonság kedvéért).

2023. február 18.
Szerző: Kismihály Boglárka

Szélyes család
„Mindent vitt” a tavalyi síversenyen a Szélyes-család FOTÓ: LŐRINCZ FERENC

Váratlan izgalmak a tavalyi síversenyeken

2022-ben nem várt események előzték meg a kolozsvári EKE síversenyeit: mintha nem lett volna elég a szervezési teendőkkel járó izgalom és hajsza, a pénteken lehulló nagy mennyiségű hó jól megbonyolította a szervező csapat dolgát. Listák kinyomtatva, ajándékok előkészítve, kupák, érmek beszerezve, étel megvásárolva, szállás lefoglalva, feladatok kiosztva: mindennel sikerült elkészülni péntek délutánig, amikor egy váratlan esemény kibillentett a szervezési rutinból. Veres Ágnes kétségbeesve telefonált, hogy akkora mennyiségű hó hullt néhány óra leforgása alatt, hogy lehetetlen küldetés felmenni a Buszkátra. (Néhányan megpróbálták, és a kanyarban eléggé rosszul jártak.)

Az első sokk után gyorsan el is kezdtünk agyalni, hogy mihez kezdjünk péntek délután, amikor már minden elő van készítve: mondjuk le a síversenyeket, szervezzük meg csak a családit vasárnap, mert addigra talán letakarítják az utat, vagy halasszuk el mindkettőt jövő hétvégére? Sok vívódás és egyeztetés után mégis úgy döntöttünk, hogy bevállaljuk és megpróbálunk feljutni a szervezési kellékekkel megrakott furgonnal a hegyre. Közben Veres Ágiék hólánc segítségével feljutottak és biztattak minket is, hogy vágjunk neki az útnak. Így történt, hogy péntek este 10 órakor végül sikerült elindulnunk két járművel a Buszkát felé, az egyikben a nem várt izgalmaktól fellelkesült MCC-s egyetemistákkal, a másikban pedig négyen Nala kutyával, a hosszúszőrű csivavával, aki talán még sosem bánta ennyire, hogy a napsütéses Mexikó helyett ezen a rideg vidéken látta meg a napvilágot.

Fiatal önkéntesek
A lelkes egyetemistákból álló önkéntescsapat előtt nem volt akadály FOTÓ: KISMIHÁLY BOGLÁRKA

Mivel a furgonra nem sikerült beszerezni hóláncot, az első meredekebb kanyarnál természetesen megcsúszott, és többszöri próbálkozás után sem akart továbbmenni, így kb. 2 km-t kellett visszatolatnunk, amíg sikerült parkolóhelyet találnunk. Szerencsére Venczel Enikő értünk jött az Opel Campóval, így a legszükségesebb szervezési kellékeket fel tudtuk szállítani, és hajnali fél 3-kor már nyugovóra is hajthattuk fáradtságtól szédelgő fejünket. A váratlan események ellenére szinte csodával határos módon mégis sikerült megszervezni mindkét versenyt, az eredmény pedig minden elképzelésünket túlszárnyalta: a mérőberendezés működött, a hó minősége szuperebb volt, mint valaha, vasárnap csodás napsütéssel ajándékoztak meg az égiek, a versenyzők pedig felejthetetlen közösségi élménnyel és értékes nyereményekkel térhettek haza.

Minden, amit tudni kell az idei jelentkezésről

Az első és legfontosabb szabály, hogy szerezzetek be hóláncot, hiszen a tavalyi tapasztalatok alapján márciusban nagyobb havazásokra számíthatunk, mint februárban. Na jó, ezt a szabályt főként önmagunknak üzenjük, de ti is profitálhattok belőle. Most pedig következhetnek a közérdekű információk, amelyek tényleg nektek szólnak.

A XIX. EKE-gyereksíversenyen 17. életévüket még be nem töltött gyerekek indulhatnak hat különböző korcsoportban, külön fiú és lány kategóriában. A verseny napján született gyerekek az aznap betöltött életkoruknak megfelelő korcsoportban indulhatnak, míg a 17. életévüket épp a verseny napján betöltő gyerekek kivételes módon jogosultak a részvételre a 15–16 éves korcsoportban. A versenyen részt vehetnek azok a gyerekek is, akik a verseny napjáig még nem töltötték be a 3. életévüket – őket a 3-4 éves korcsoportba soroljuk. A versenyszám gyerek óriás-műlesiklás (1 futam), a pálya hossza 300 m. Mivel helyszíni regisztrációra nincs lehetőség, nagyon fontos, hogy mindenki előzetesen bejelentkezzen március 10-én, pénteken déli 12 óráig ide kattintva. Helyszín és időpont: Kisbányahavas üdülőtelep, Buszkát sípálya, március 18., szombat 11 óra. Kérünk, érkezzetek hamarabb, hogy legyen időtök a bejelentkezés véglegesítésére a helyszínen felállított regisztrációs irodánál.

A családi síverseny csapata
A 2022-es családi síverseny népes csapata (résztvevők+önkéntesek) FOTÓ: LŐRINCZ FERENC

A Hangay Oktáv Családi Síverseny IV. kiírásán 2, 3, 4, 5 vagy ennél több tagú csapatok indulhatnak, amelyeknek tagjai ugyanazon családhoz és ezen belül legalább két generációhoz tartoznak (pl. szülő-gyerek, nagyszülő-unoka stb.). Sajnos egy családból származó, de csak egyetlen generációhoz tartozó személyekből alkotott csapatot (pl. csak férj-feleség vagy csak testvérek) nem lehet benevezni, ezért fontos, hogy a generációk meggyőzzék egymást a részvételről. A helyszín ugyancsak Buszkát, az időpont pedig március 19., vasárnap 11 óra. Regisztrálni ide kattintva lehet ugyancsak március 10-én, pénteken déli 12 óráig.

Nagyon fontos, hogy közvetlenül a regisztráció után ellenőrizzétek postafiókotokat, és amennyiben nem kapjátok meg a visszaigazoló e-mailt, vegyétek fel velünk a kapcsolatot a siverseny@ekekolozsvar.ro címen. Nagyon örülnénk, ha ti is hozzájárulnátok a síversenyek népszerűsítéséhez és megosztanátok a Facebook-eseményeket barátaitokkal, ismerőseitekkel.

Szabadság logó

Programajánló a Paprika Rádióban

Programajánló

Köszönjük a Paprika Rádiónak, hogy programajánlójukkal idén is megfűszerezték síversenyünk népszerűsítését.

Paprika Radio

A Yuppi Tábormozgalom Egyesület 2011-ben jött létre, hogy a diabéteszes, reumás és onkológiai betegségekkel együtt élő gyerekeket gyógyító élményekkel ajándékozza meg, ingyenes táborain keresztül. Az EKE – Kolozsvár 1891 a síversenyek részvételi hozzájárulásainak 10%-ával támogatja az ingyenes élményterápiás táborok költségeinek a fedezését.
Részvételi hozzájárulásával Ön is lehetővé teszi, hogy a Yuppi még több krónikusan beteg gyereket fogadhasson táboraiba!