Médiavisszhang

Jubileumi EKE-síversenyek márciusa

Jubileumi EKE-síversenyek márciusa

A téli sportok szerelmesei szomorúan tapasztalhatták, hogy az idei síszezon nem kecsegtetett túl sok hóval, emiatt a szokásosnál is jobban aggódtunk március elején a hóréteg vastagsága miatt. De a tavalyhoz hasonlóan ezúttal is megérkezett a várva várt havazás, így, ha nem is ideális, de elfogadható körülmények között sikerült megszervezni immár huszadik alkalommal az EKE-gyereksíversenyt, illetve ötödszörre a Hangay Oktáv Családi Síversenyt. A rendezvények lebonyolításában pedig ezúttal is több helyi cég, vállalkozó támogatta az egyesületet.

2024. március 21.
Szerző: Veres Ágnes

Vidám hangulat a Hangay Oktáv Családi Síverseny V. kiírásán a díjkiosztást követően (Fotó: Lőrincz Ferenc)
Vidám hangulat a Hangay Oktáv Családi Síverseny V. kiírásán a díjkiosztást követően (Fotó: Lőrincz Ferenc)

Hangay Oktáv Családi Síverseny – V. kiírás

Március 17-re, vasárnapra a hó kissé meglágyult, de az időjósok által előrevetített eső szerencsére csak a verseny és a díjkiosztó ünnepség után vette birtokba az addigra már elnéptelenedett sípályát. 

Vidám hangulat a Hangay Oktáv Családi Síverseny V. kiírásán a díjkiosztást követően (Fotó: Lőrincz Ferenc)
Idén 17 csapatban 55 versenyző állt rajthoz a sísportot Erdélyben 1895-ben meghonosító Hangay Oktávról elnevezett családi síversenyen, amelynek célja a család összetartásának erősítése, a sízés szeretetének kiterjesztése minden korosztályra.

Nagy örömünkre idén három háromgenerációs család is bejelentkezett a versenyre. A piszkos tizenkettő csapatot a 77 éves nagytata, Kiss Zoltán tartotta össze, akinek két fia és családjuk alkották a családi síverseny történetének eddigi legnépesebb résztvevő, 11 tagú csapatát. A László család örökifjú nagytatája, András nyolcvanévesen idén is korát meghazudtoló lendülettel ereszkedett le a kapuk között. A Snowflakes csapat korelnöke, a 67 éves Müller László lányával és két unokájával nevezett be a versenyre, ahol különböző generációk alkották a csapatokat: indulhattak szülők gyerekeikkel vagy nagyszülők gyerekeikkel, unokáikkal.

A rangsor megállapításakor a tagok idejét összeadva alakult ki a család ideje. 

Íme, a dobogós helyezések: 

5 vagy többtagú családok: 1. A piszkos tizenkettő (Kiss Zoltán, Kiss-Lőrincz Géza, Kiss-Lőrincz Ágnes, Áron, Dániel és Gáspár, Kiss Zoltán, Janka, Júlia és Jázmin, Pusztai Enikő – az 5 legjobb időt vettük figyelembe), 2. Lakers Team (Lokodi Ferenc, Ildikó, Balázs, Bálint, Ferkó és Márton); 

4 tagú családok: 1. Hópárducok (Veres Márton Zoltán, Ágnes, Zsófia és Kende), 2. Snowflakes (Müller László, Ciubăncan Müller Renáta, Eric és Neva);

3 tagú családok: 1. Snow Foxes (Vulpe Corneliu, Antoniu és Robert), 2. Nemistudom (Kardos Tibor, Zalán és Csenge), 3. László család (László András, Tamás és Bence Hunor);

2 tagú családok: 1. Suhanók (Néda Tamás és Dávid – a legjobb időátlagú csapat), 2. Scorpions (Chiorean Călin és Alia), 3. A törökök (Török-Mihók Ferencz és Tamás).

A legnépesebb résztvevő családnak járó vándorkupát idén a Kiss és Kiss-Lőrincz család tagjaiból összeálló, 11 tagú A piszkos tizenkettő csapat vihette haza. 

Szabadság logó

Interjú a Paprika Rádióban

Interjú a Paprika Rádióban

Dátum: 2024. március 1.

Műsorvezetők: Kőmíves Boróka és Könczei Zsolt

Március 8-ig lehet jelentkezni az EKE gyermeksíversenyére és a családi-síversenyre. Veres Ágnes és Kismihály Boglárka mesélt a Tornádóban az elmúlt húsz évről, a legelső versenyről, illetve a másrcius 16 és 17 között tartott rendezvénysorozatról.

Interjú a Paprika Rádióban

Paprika Radio

Fel a Buszkátra! – két hét múlva tartja síversenyeit a kolozsvári EKE

Kolozsvari radioFel a Buszkátra! – két hét múlva tartja síversenyeit a kolozsvári EKE

Dátum: 2024. február 29.
Riporter: Ferencz Zsolt

Az EKE-gyereksíverseny és a Hangay Oktáv Családi Síverseny is kerek évfordulóhoz érkezett. A szervezőcsapat képviseletében Veres Ágnes és Kismihály Boglárka volt a Hangoló vendége. 🎿⛷

Fontos mérföldkő: idén húszéves az EKE-gyereksíverseny

Fontos mérföldkő: idén húszéves az EKE-gyereksíverseny

Ahogyan már megszokhatták a téli sportok szerelmesei, 2024 márciusában is kipróbálhatják ügyességüket a kolozsvári EKE síversenyein. Március 16-án a 17. életévüket még be nem töltött ifjú sízők állhatnak rajthoz, 17-én pedig a gyerekek mellett a szülők és nagyszülők is megcsillogtathatják ügyességüket a sípályán. A 2005-ben debütáló gyereksíverseny szervezői akkor még nem is sejthették, hogy a rendezvény a szemük láttára fog húszévessé cseperedni, ám kitartásuknak és lelkesedésüknek köszönhetően idén kerek évfordulót ünnepelhetnek. A Hangay Oktáv Családi Síverseny is kisebb mérföldkőhöz érkezett, hiszen már ötödik éve kínál lehetőséget a síző családoknak együtt átélni a verseny izgalmait. Az idei versenyekre készülve időutazásra hívjuk a kedves olvasókat, Veres Ágnes főszervezővel elevenítjük fel az elmúlt húsz év történéseit.

2024. február 16.
Szerző: Kismihály Boglárka

A borszéki X. EKE-gyereksíverseny
A X. borszéki EKE-gyereksíverseny résztvevői már jócskán felcseperedtek (Fotó: Veres Ágnes)

– Mikor fogalmazódott meg az EKE-gyereksíverseny gondolata és milyen tapasztalatot jelentett az első verseny megszervezése?

– Néhány lelkes barát segítségével 2005-ben indult az első verseny, Feleken, a régi sípályán, a házak mellett – akkor, amikor híre sem volt még az új feleki felvonónak, amikor a régi kolozsvári sízők még magukénak tudhattak néhány nem hivatalos, de mégis számontartott, síléccel levert pályát, Felek mellett például a Hajtás-völgyben.

Már az első évben 42 gyerek állt rajthoz. Célunk nem volt eget rengető: hasznos időtöltést szerettünk volna biztosítani kicsiknek és nagyoknak egyaránt, megszerettetni a gyerekekkel a téli sportokat, egészségesebb életmódra nevelni őket.

– Kikkel szerveztétek az első síversenyeket, és közülük kiket tekinthetünk alapembereknek a mai napig?

– Az indítást és az időmérést, valamint a versenyidők feljegyzését az első években Kolozsvár híres bírói csapata bonyolította le (Farkas Lajos, Gebefügi András, Dániel Sándor, Vura Lajos, Fülöp Ágnes, Fülöp Sándor). Az első néhány évben Gebefügi László, majd közel tíz évig a gyergyószentmiklósi Zöld Imre síedző vállalt oroszlánrészt a kapukitűzéssel járó feladatok elvégzésében. A húsz évvel ezelőtti szervezők közül már csak négyen, Kardos Zsuzsanna és Kardos Tibor, valamint Veres M. Zoltán és jómagam tartottunk ki a verseny mellett, de Néda Mária, Néda Tamás és Ferenczi Júlia is már az első években csatlakozott a csapathoz. 

Az első tíz kiírás szervezői között szerepelt Nagy Éva, Nagy Zoltán, Nagy Márta, Nagy István, Szilágyi András, Toroczkay Erika, Lukács József, Zöld Mónika, Fina Enikő, Baki Tünde, Módi-Gedő Lilla, Módi-Gedő András és még hosszan lehetne sorolni a neveket. Az első években az okleveleket Matejovics Erzsébet írta meg gyöngybetűkkel a sípályán. Jelen pillanatban a Könczey Elemér vezette Idea Plus Kft. tervezi a plakátot, az okleveleket, amelyeket Petri Magdolna jóvoltából a Media Contur Kft. nyomtat ki, és az Incze Ferenc vezette Wedas Kft. készíti el az ajándéktárgyakat. Szélyes Leventének köszönhetően az Adrenalin Park minden évben belépőjegyekkel támogatja a síversenyt.

A síversenynek új arculata lett idén
Mindkét síverseny arculata megújult a Könczey Elemér vezette Idea Plusnak köszönhetően

– Mi jelentette a legnagyobb kihívást az első síversenyek megszervezése során és mi változott azóta?

– A legnagyobb nehézséget a saját felszerelés hiánya jelentette. Eleinte nem voltak profi versenykapuink, elektronikus időmérő berendezésünk, nem volt a síversenynek saját honlapja, ahol be tudtak volna online jelentkezni a versenyzők. 2018-tól társszervezője, néhány éve szervezője a versenynek az EKE – Kolozsvár 1891, ezen belül a kolozsvári teljesítménytúrák lelkes szervezői csapata – többek között Kismihály Boglárka, Venczel Enikő, Boér Botond, Branea Róbert, Lixandru Robert –, illetve fontos szerepet vállalt a BNW Systems Kft. munkaközössége (Bálint Attila, Márton László, Mezei Eduárd): az ő segítségükkel 2018-ban elkészült a síverseny külön honlapja.

Jelenleg kijelenthetjük, hogy a versenyt saját felszereléssel tudjuk lebonyolítani. Vásároltunk modern versenykapukat, elkerítő hálót, idén pedig új elektronikus időmérő berendezést sikerült beszerezni, ezek az eszközök nagymértékben hozzájárulnak a jobb és könnyebb szervezéshez.

– Mikor költözött át a verseny a buszkáti pályára és miért?

– A versenyt 2006–2015 között a régi kisbányai sípályán szerveztük, a biztosabb hóviszonyok miatt pedig 2016 óta a kisbányai Buszkáton. 2013-ban nem volt hó a környéken, így a versenyt Borszéken rendeztük meg.

– Hogyan változott a gyerekek részvétele az elmúlt húsz évben?

– A verseny évről évre egyre ismertebb és népszerűbb lett, a legtöbb induló (137) 2017-ben állt rajthoz (2005 – 42 induló, 2006 – 45, 2007 – 48, 2008 – 72, 2009 – 58, 2010 – 65, 2011 – 63, 2012 – 79, 2013 – 86, 2014 – 97, 2015 – 82, 2016 – 84, 2017 – 137, 2018 – 124, 2019 – 113, 2020 – 105, 2021 – 77, 2022 – 104, 2023 – 91). A legkisebb résztvevők általában kettő és fél, háromévesek, a legnagyobbak 16 évesek. A 2005-ben alig totyogó apróságok felnőttekké váltak, így már nem indulhatnak a versenyen.

– Hogyan fogjátok megünnepelni ezt a fontos születésnapot? A versenyzők számíthatnak-e újdonságokra, vagy meglepetésekre?

– A verseny lebonyolításában, megszervezésében nagy újdonságokra nem lehet számítani, viszont lesznek meglepetések, de ezeket csak azok tudhatják meg, akik részt vesznek az idei síversenyen. Emellett a síversenyek arculatát is felfrissítettük, így a plakátok mellett az okleveleken is az új dizájn fog szerepelni. Másik fontos változtatást is megemlítenék, miszerint az előző évekhez képest idén reggel 10-kor fog kezdődni a verseny a megszokott 11 óra helyett.

– Mivel mindig is te voltál a gyereksíversenyek hajtóereje és lelke, biztosan sokan kíváncsiak rá, hogy mi motivál a kitartó szervezésben?

– Nekem nagyon fontos ez a síverseny. Édesanyám a 80-as években az Építkezési Tröszt által szervezett síversenyeknek volt az egyik főszervezője, ezeken gyerekként én is részt vettem. A család síszeretete és ez a családi példa vezetett ahhoz, hogy barátainkkal együtt elindítsuk az EKE nevében ezt a síversenyt gyerekek számára. Sokáig a szüleim is örömmel segítettek a szervezésben. Ha jól számolom, környékünkön – a Buszkáton és Havasnagyfalun (Mărişel) – jelenleg telente körülbelül nyolc hasonló versenyt tartanak, de ezek közül az EKE-gyereksíverseny messze a legrégibb, ami természetesen örömmel tölt el. 

– Melyek azok az élmények, amelyek a leginkább megmaradtak az elmúlt húsz évből?

– Az egyik legkedvesebb emlékem talán az egyik kislány véleménye, aki szerint ez a síverseny Kolozsvár magyarságának olyan télen, mint a Kolozsvári Magyar Napok nyáron. Ez nekünk a legnagyobb dicséret. Elmondhatjuk, hogy lassan egy generáció nőtt fel ezen a versenyen, az első kis versenyzők lassan már saját gyerekeikért izgulhatnak a rajtban. Annak is örülök, hogy a gyerekek visszajárnak a versenyre, még akkor is, ha nem érnek el dobogós helyezést, és ez igazol bennünket, hiszen nem a győzelem, hanem a részvétel a fontos.

Idén március 16–17. között szervezi meg a kolozsvári EKE gyerekeknek és családoknak szóló síversenyeit. A XX. Gyereksíversenyre 17 éven aluli ifjú sízők jelentkezését várják, akik korcsoportonként fogják megmérettetni ügyességüket a havon, külön lányok és fiúk. Jelentkezni online szükséges március 8-án 12 óráig a siverseny.ekekolozsvar.ro weboldalon, a helyszínen már nem lesz lehetőség a regisztrálásra. Ahogyan a versenyzők megszokhatták, a szervezők idén sem engednek senkit haza üres kézzel, az első három díjazott mellett mindenki részesülni fog oklevélben és kisebb ajándékokban, sőt meglepetésre is számíthatnak a résztvevők. A Hangay Oktáv Családi Síverseny V. kiírására 2, 3, 4 és 5, vagy ennél többtagú csapatok jelentkezését várják, amelyeknek tagjai ugyanazon családhoz és ezen belül legalább két generációhoz tartoznak (pl. szülő-gyerek, nagyszülő-unoka stb.). Egy családból származó, de csak egy generációhoz tartozó személyekből alkotott csapatok (pl. csak férj-feleség vagy csak testvérek) jelentkezését, sajnos, nem tudják fogadni. A szervezők bátorítják a nagyszülőket is a részvételre, hiszen nincs különlegesebb élmény annál, mint amikor háromgenerációs család áll rajthoz. A jelentkezési határidő ez esetben is március 8., déli 12 óra, a családok pedig a csaladisi.ekekolozsvar.ro oldalon tudnak beregisztrálni. A síverseny mindkét esetben a Buszkát sípályán lesz reggel 10 órai kezdettel.

Szabadság logó

A Yuppi Tábormozgalom Egyesület 2011-ben jött létre, hogy a diabéteszes, reumás és onkológiai betegségekkel együtt élő gyerekeket gyógyító élményekkel ajándékozza meg, ingyenes táborain keresztül. Az EKE – Kolozsvár 1891 a síversenyek részvételi hozzájárulásainak 10%-ával támogatja az ingyenes élményterápiás táborok költségeinek a fedezését.
Részvételi hozzájárulásával Ön is lehetővé teszi, hogy a Yuppi még több krónikusan beteg gyereket fogadhasson táboraiba!